Jaar van de waarheid voor Eelde

Jaar van de waarheid voor Eelde
plaatje GAE DvhN.jpg
 Foto: Archief DvhN

 

Een cruciaal jaar breekt aan voor Groningen Airport Eelde (GAE). Voor de zomer moeten de betrokken gemeenten en provincies bepalen hoe de toekomst er uitziet.

Scenario
Alle mogelijke scenario’s moeten met hun consequenties op tafel komen, en de discussie moet ook met alle betrokken partijen worden gevoerd, zegt de Drentse gedeputeerde Ard van der Tuuk (PvdA). Hij doelt daarbij op de onderwijsinstellingen, het UMCG en het bedrijfsleven. ,,Ook zij moeten meedenken over de toekomst van de luchthaven.

Alles moet op tafel komen, ook het zwartste scenario, waarschuwt Van der Tuuk. ,,We gaan niet uit van een sluiting, maar we moeten onder ogen zien dat het kan gebeuren, met alle consequenties daarvan.” Een faillissement is in elk geval niet aan de orde, vult zijn Groningse collega Patrick Brouns aan. ,,Als we de luchthaven sluiten, doen we dat netjes, met een goed sociaal plan.”

Aandeelhouders
De aandeelhouders (Groningen en Drenthe en de gemeenten Assen, Tynaarlo en Groningen) laten onderzoeken welke toekomstscenario’s er voor de luchthaven zijn. Op basis daarvan moet nog voor de zomer de politieke discussie gevoerd worden. De luchthaven heeft een goed jaar achter de rug, maar de vooruitzichten zijn somber, waardoor het zeer de vraag is of de exploitatie sluitend kan worden.

Piet Adema brak een jaar geleden bij zijn afscheid als burgemeester van Tynaarlo een lans voor meer betrokkenheid van de provincie Friesland. GAE is een voorziening voor heel Noord-Nederland, betoogde hij. In Friesland ontbreekt de wil structureel bij te dragen, stelt Adema, ook voormalig gedeputeerde in Friesland, nu vast.

Volgens Brouns is er wel goed overleg met Friesland. Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa en dat biedt volgens hem uitgelezen mogelijkheden het belang van de luchthaven onder de aandacht te brengen.

Profileren
GAE kan volgens Adema ook zelf iets doen door de naam te veranderen in Airport Noord-Nederland en zich veel nadrukkelijker te profileren als voorziening voor het hele Noorden, vervolgt Adema.

Commentaar VOLE
Eureka: een nieuwe naam voor GAE en alles komt goed (“A rose is a rose by any other name” – Shakespeare).