Nordica in zwaar weer; Airport Eelde ontkent aanstaand vertrek vliegmaatschappij

Nordica in zwaar weer; Airport Eelde ontkent aanstaand vertrek vliegmaatschappij

 

De Estse vliegmaatschappij Nordica denkt erover na hoe de aanloopverliezen op de vluchten vanuit Eelde naar München en Kopenhagen kunnen worden gereduceerd.

Nordica vliegt vanaf Groningen Airport Eelde elke dag twee keer op Kopenhagen en een maal op München. Kopenhagen en München zijn zogenoemde hubs, vliegvelden waarvandaan meer dan honderd bestemmingen over de hele wereld kunnen worden bereikt.

Probleem

Er was aanvankelijk ook een dagelijkse vlucht tussen Eelde en Brussel maar die moest al vlot geschrapt worden vanwege te geringe interesse. ,,De vaste kosten konden aanvankelijk over vier vluchten verdeeld worden”, zegt Bowy Odink, commercieel directeur van Groningen Airport Eelde.

,,Nu ze over drie vluchten verdeeld moeten worden, heb je meer inkomsten per vlucht nodig om ze rendabel te houden. Daar ligt voor Nordica een probleem.”

Stilte

Er is Nordica om een reactie gevraagd, maar vanuit het Estse Tallinn blijft het stil. Directeur Sven Kukemelk blijkt er al enkele maanden niet meer te werken.

Volgens Odink is Nordica op dit moment aan het rekenen hoe de kosten op de vluchten naar beneden kunnen worden gebracht.

Odink: ,,Er is geen sprake van een vertrek. We zijn heel normaal in gesprek.Er zit ook geen druk op die gesprekken. En natuurlijk kan Nordica ermee kappen, maar dat kan Nordica altijd. Er is daar nu geen sprake van.”

Bestemmingen geschrapt

Odink wijst erop dat Nordica vorige week wel een aantal bestemmingen heeft geschrapt vanuit Tallinn. De vluchten naar Amsterdam, Oslo en St. Petersburg verdwijnen per 1 januari.

Odink: ,,Als men van onze vluchten af had gewild, was het handiger geweest om ze tegelijk met die andere te schrappen. Ze vliegen nog wel op Eelde, dus kijkt men serieus hoe de vluchten hier overeind kunnen blijven.”

Odink weerspreekt dat Nordica GAE om extra geld heeft gevraagd.