UMCG start met bouw nieuwe standplaats traumahelikopter op Eelde

PERSBERICHT UMCG

Groningen, 12 april 2016

 

UMCG start met bouw nieuwe standplaats traumahelikopter op Eelde

 
Het UMCG start met de bouwwerkzaamheden voor de nieuwe standplaats van het Mobiel Medisch Team (MMT), de traumahelikopter en het MMT-voertuig op Groningen Airport Eelde. Het Mobiel Medisch Team zal nog dit najaar op Eelde zijn gestationeerd. Vanaf daar zal het team 24 uur per dag paraat zijn om met de traumahelikopter en het MMT-voertuig gespecialiseerde acute zorg te verlenen bij ernstige ongevallen.

In de afgelopen maanden zijn de benodigde voorbereidingen getroffen voor de nieuwe standplaats. Zo is een al op de luchthaven gevestigde hangar aangekocht, een omgevingsvergunning aangevraagd en verleend en een aannemer geselecteerd. De hangar wordt de komende tijd verbouwd: er worden verblijfs- en werkruimten voor het personeel gecreëerd en er komt een railsysteem om de traumahelikopter veilig in- en uit de hangar te transporteren. Daarnaast wordt een platform voor het opstijgen en landen van de traumahelikopter gerealiseerd.

Naar verwachting zal het Mobiel Medisch Team al vanaf medio dit jaar met de traumahelikopter vanaf Eelde vliegen. In het najaar zal het team volledig gestationeerd zijn op Eelde.

Sneller, meer mensen bereiken
Vanaf de nieuwe, zuidelijker gelegen standplaats kan het Mobiel Medisch Team met de traumahelikopter meer mensen in Noord- en Oost-Nederland sneller van gespecialiseerde acute zorg voorzien. Het team kan bijvoorbeeld vier minuten sneller de provincie Overijssel bereiken. Dat zijn kostbare minuten als elke seconde telt. Ook wordt met de nieuwe standplaats voorzien in een betere landelijke spreiding van de MMT-helikopters en dekking van Nederland.

Het helikopterdek op het dak van het UMCG blijft in gebruik om patiënten snel met de traumahelikopter naar het ziekenhuis te brengen als dat noodzakelijk is. Dit betreft ongeveer dertig procent van de inzetten met de traumahelikopter.

Mobiel Medisch Team
Het MMT wordt opgeroepen door de Meldkamer Noord Nederland als patiënten in acuut levensgevaar zijn en in aanvulling op de ambulancezorg.  De traumahelikopter wordt ingezet in de drie Noordelijke provincies, inclusief de Waddeneilanden, het Noorden van Overijssel en gedeeltelijk in Duitsland. In 2015 is het MMT 1799 keer ingezet, waarvan 1333 met de traumahelikopter en 421 met de auto en 45 inzetten in Duitsland. Het MMT is vanaf oktober 2000 operationeel met het MMT-voertuig en vanaf november 2001 met de traumahelikopter. Sinds 2011 vliegt het MMT ook ’s nachts.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting UMCG, bereikbaar via (050) 361 2200.